10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

1 op 3 Vlamingen krijgt ooit te maken met ernstige psychische problemen. Of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten, of over psychische stoornissen, mensen vinden het vaak moeilijk om hierover te praten. Dit heeft zeker te maken met het taboe om te praten over onze geestelijke gezondheid in het algemeen en psychische problemen in het bijzonder. 

Net zoals de voorbije jaren vindt van 1 tot 10 oktober de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende deze 10 dagen willen we extra stilstaan bij het belang van een goede geestelijke gezondheid en een sterke veerkracht. Tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid tellen we af naar 10 oktober: de internationale dag van de geestelijke gezondheid of ‘World Mental Health Day’.

Wat is ‘veer-kracht’?

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komen dagelijks heel wat emoties op ons af. En dat kan veel van je vragen. Daarnaast hebben we de neiging om bij onszelf eerder de negatieve dan de positieve eigenschappen te zien, om onszelf te veel druk op te leggen. Hoe komt het dat sommigen met die uitdagingen en druk beter omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Maar goed nieuws want zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.

Samen veerkrachtig

Elke twee jaar wordt een ander thema in de kijker geplaatst. In 2024 en 2025 staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van 'omgaan met moeilijke perioden'. Perfect gelukt bestaat niet. Daarom willen we tijdens deze 10-daagse aandacht vragen voor deze moeilijke perioden, mensen sensibiliseren over wat deze je kunnen leren en hoe je ermee kan omgaan.

Logo samen veerkrachtig
spreuk 10-daagse vd Geestelijke Gezondheid

Spreuken in het straatbeeld

Met de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’ willen we de voorbijgangers en passanten verrassen met fijne woordspelingen en deugddoende boodschappen op ramen en etalages. Zo toveren we een glimlach op hun gezicht of doen we hen even nadenken en stilstaan bij hun mentaal welbevinden en dat van anderen. Hou je ogen dus goed open in de gemeente en laat je verrassen door hartverwarmende spreuken!

Ben je benieuwd waar je de spreuken kan terugvinden? Check hieronder de deelnemende handelaars/organisaties.

 

 

Wil jij je veerkracht versterken? Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor iemand die je kent? De website Kzitermee.be biedt antwoord!

Het project Kzitermee.be zet in op taboedoorbreking en het wegwijs maken in het hulpverleningsaanbod binnen de geestelijke gezondheidszorg. 

Om aan deze doelstellingen te werken werd de website www.kzitermee.be ontwikkeld. Mensen die met een vraag zitten, hulp zoeken, hun veerkracht willen versterken of iemand anders willen helpen, kunnen op deze laagdrempelige website terecht om de gepaste hulp te vinden. Via een simpel door-klik-systeem komt de gebruiker uit bij de meest geschikte organisatie.  Zowel het Vlaamse, regionale als lokale hulpverleningsaanbod (preventief en curatief) worden erop vermeld. Je vindt er ook een overzicht van activiteiten rond mentaal welbevinden in jouw buurt!

Naast de website werd ook de Instagrampagina gelanceerd  die aan de hand van laagdrempelige posts (getuigenissen, quotes, memes, inspiratie, tips and tricks, …) het taboe rond mentaal welbevinden mee wil  helpen doorbreken. Volg zeker deze pagina als je op zoek bent naar inspirerende content! 

Daarnaast zijn er ook nog heel wat andere flankerende acties (vormingen rond signaalherkenning, sensibiliserende promo-acties, …).

kzitermee.be
Warme William

Warme William

Kennen jullie Warme William al? Een Warme William is iemand die naar je luistert wanneer je met iets zit. En wist je dat iedereen een Warme William kan zijn voor iemand anders door gewoon even écht te luisteren naar de andere? Een vriend(in), een ouder, een leerkracht, een leider uit de jeugdbeweging, … Iedereen kan een Warme William zijn.  Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. En dan is het fijn dat je iemand hebt die je kan vertrouwen.

Meer informatie, filmpjes en podcasts kan je hier vinden.

Geluk zit in een klein driehoekje 

Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven met hulp van een groep topexperten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk. De opgedane kennis brachten ze samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Dit educatieve model wil Vlamingen helpen om aan hun mentaal welbevinden te werken. De geluksdriehoek toont de 3 bouwblokken van geluk en is bewust uit balans gebracht met een oranje bol die een tegenslag symboliseert. Perfect geluk bestaat immers niet. Het gloednieuwe model krijgt ook online een plaats: op www.geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksgerelateerde thema’s, waaronder ook veerkracht. 

En last but not least: er is ook een geluksmaat. Dat is een test die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

geluksdriehoek