Identificatie en registratie honden
Het is verplicht je hond(en) te identificeren (chippen) en registreren als ze acht weken oud zijn. Je mag een hond niet verkopen of weggeven zonder chip en registratie. De registratie gebeurt in een centrale databank die beheerd wordt door DogID. Je kan op de website zelf nagaan of dit voor jouw hond in orde is.
Enkel dierenartsen zijn gemachtigd om een hond in de database in te voeren. Als je net een nieuw huisdier hebt, dan zal jouw dierenarts hem voorzien van een chip met zijn identificatienummer. Bij het invoeren worden je gegevens gekoppeld aan die van je hond, zodat het geregistreerd staat dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft.
VERHUISD? PAS DE GEGEVENS VAN je HOND AAN
Als je verhuist, moet je dit zo snel mogelijk (binnen de acht dagen) melden aan de databank. Zo kunnen de gegevens van je hond worden aangepast.
Je stuurt het kaartje “Aanvraag voor verandering van verantwoordelijke of adresverandering- Aangifte van overlijden”, dat je bij de papieren van je hond vindt, terug met het nieuwe adres. Je ontvangt een nieuwe kaart binnen de veertien dagen.
KOM JE UIT HET BUITENLAND?
Kom je met je hond uit het buitenland en blijf je minstens zes maanden in Vlaanderen? Registreer dan je hond binnen de acht dagen na aankomst. Hou hierbij ook rekening met de voorschriften van FOD Volksgezondheid.
NIEUWE EIGENAAR? PAS DE GEGEVENS VAN JOUW HOND AAN.
Als je net een hond kocht of adopteerde, dan is het belangrijk dat je nagaat of:
- de hond correct op jouw naam en adres staat geregistreerd
- het chipnummer van de hond overeenkomt met het nummer in het paspoort
Een correcte registratie verloopt als volgt:
- de verkoper of het asiel moet de overdracht melden aan DogID. Twee tot drie weken na de verkoop of adoptie ontvang je een definitief identificatie- en registratiecertificaat onder de vorm van een zelfklevend etiket. Dit etiket moet je in het paspoort van de hond kleven.
- door het chipnummer in te voeren kan je in de databank controleren of alles correct geregistreerd is.
- om na te gaan of het chipnummer overeenstemt met het paspoort, vraag je aan jouw dierenarts om met de chiplezer het nummer te controleren. Het is mogelijk dat de chip na een tijdje niet meer gemakkelijk te vinden is. Laat de dierenarts dan best een nieuwe chip inbrengen.
HOND OVERLEDEN?
Als jouw hond is overleden, meld je dit aan DogID.
Identificatie en registratie katten
Sinds 1 november 2017 is het verplicht je kat(ten) te identificeren (chippen) en registreren vóór ze twaalf weken oud zijn. Dit betekent dat alle katten dan, voor de leeftijd van twee weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd zijn en geregistreerd moeten worden in de centrale databank CatID.
Enkel je dierenarts is gemachtigd om je kat in de database in te voeren. Als je net een nieuw huisdier hebt, dan zal jouw dierenarts hem voorzien van een chip met zijn identificatienummer. Bij het invoeren worden je gegevens gekoppeld aan die van jouw kat, zodat het geregistreerd staat dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft.
Opgelet: bij verhandelen is er tevens de verplichte sterilisatie / castratie.
WAT MET MIJN KAT?
Als het dier op 1 november 2017 ouder was dan twaalf weken moet het wettelijk gezien niet geïdentificeerd en geregistreerd zijn. Voor je kat en voor jezelf is het natuurlijk beter als ze dat wel is: als ze verloren zou lopen, wordt ze sneller met jou herenigd.
Vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming (wet op de privacy) zijn de contactgegevens van de katten- en hondenverantwoordelijke sinds 1 mei 2021 niet meer zichtbaar op DogID en CatID. Door aan te melden op je online profiel, kan je toestemming geven om jouw contactgegevens openbaar te maken. Of je vraagt dit aan je dierenarts. Zo word je sneller herenigd met je favoriete viervoeter.