Fietsroutes met startpunt in Avelgem

SCHELDEFIETSROUTE (45.9 km)

In Avelgem zijn 2 vertrekpunten voor deze route: Spikkerelle of het Pomgebouw in Bossuit.

Tussen Leie en Schelde glooit het landschap. Dat bewijst de Scheldefietsroute, met onderweg enkele prachtige uitzichten bovenop de heuveltoppen. Site Transfo in Zwevegem is een voormalige elektriciteitscentrale waar het nu bruist van de activiteit. Hier zoeken we het jaagpad langs het Kanaal Bossuit – Kortrijk op en volgen die tot aan het beschermde Sint-Pietersbrugje. Het Guldenspoorpad, een vroegere spoorbedding, brengt ons tot in de Avelgemse Scheldemeersen, een prachtig natuurgebied langs de Schelde. Ook hier volgen we het verkeersvrije jaagpad stroomopwaarts langs Bossuit en het Oud Zwembad van Spiere. Dorpjes als Helkijn, Spiere en Kooigem stralen een zekere charme uit. Rond de Tontekapel in Kooigem hangt het vol kledingstukken van mensen die ziekten willen afzweren. We tikken even Kortrijk aan om dan via zalige landelijke wegen terug Zwevegem te bereiken.

Deze fietsroute is als suggestielus geïntegreerd op de fietsnetwerkkaart Leiestreek. Van de fietsroute zal er geen aparte folder met kaart meer verschijnen, de bewegwijzering blijft wel behouden.

Download de fietsroute

 

TIEGEMBERGROUTE (48.3 km)

In Avelgem vertrekt deze route aan de Kloron Yachthaven in Kerkhove.

De Tiegemberg is niet de enige kuitenbijter op deze best wel pittige route. Op het uitkijkplatform in Gijzelbrechtegem en onderweg naar Kaster wachten prachtige panorama’s op de Scheldevallei. De West-Vlaamse Scheldemeersen bieden elk seizoen een ander uitzicht. Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor jong en oud een pleisterplek. Net als de verschillende hotspots waar je bij creatieve ondernemers in een prachtig kader tot rust kan komen. Het vakantiegevoel is nooit ver weg… Is deze route te lang, dan kan je kiezen voor een ingekorte lus. Start vanuit Waregem, Anzegem of Deerlijk voor een kleinere lus van 38,6 km. Vanuit Avelgem of Anzegem kan je een ingekorte route fietsen van 19,3 km.

Download de fietsroute