Fietsroutes met startpunt in Avelgem

SCHELDEFIETSROUTE (45.9 km)

In Avelgem zijn 2 vertrekpunten voor deze route: Spikkerelle of het Pomgebouw in Bossuit.

Tussen Leie en Schelde glooit het landschap. Dat bewijst de Scheldefietsroute, met onderweg enkele prachtige uitzichten bovenop de heuveltoppen. Site Transfo in Zwevegem is een voormalige elektriciteitscentrale waar het nu bruist van de activiteit. Hier zoeken we het jaagpad langs het Kanaal Bossuit – Kortrijk op en volgen die tot aan het beschermde Sint-Pietersbrugje. Het Guldenspoorpad, een vroegere spoorbedding, brengt ons tot in de Avelgemse Scheldemeersen, een prachtig natuurgebied langs de Schelde. Ook hier volgen we het verkeersvrije jaagpad stroomopwaarts langs Bossuit en het Oud Zwembad van Spiere. Dorpjes als Helkijn, Spiere en Kooigem stralen een zekere charme uit. Rond de Tontekapel in Kooigem hangt het vol kledingstukken van mensen die ziekten willen afzweren. We tikken even Kortrijk aan om dan via zalige landelijke wegen terug Zwevegem te bereiken.

Deze fietsroute is als suggestielus geïntegreerd op de fietsnetwerkkaart Leiestreek. Van de fietsroute zal er geen aparte folder met kaart meer verschijnen, de bewegwijzering blijft wel behouden.

Download de fietsroute

 

TIEGEMBERGROUTE (48.3 km)

In Avelgem vertrekt deze route aan de Kloron Yachthaven in Kerkhove.

De Tiegemberg is niet de enige kuitenbijter op deze best wel pittige route. Op het uitkijkplatform in Gijzelbrechtegem en onderweg naar Kaster wachten prachtige panorama’s op de Scheldevallei. De West-Vlaamse Scheldemeersen bieden elk seizoen een ander uitzicht. Het Sint-Arnolduspark in Tiegem is voor jong en oud een pleisterplek. Net als de verschillende hotspots waar je bij creatieve ondernemers in een prachtig kader tot rust kan komen. Het vakantiegevoel is nooit ver weg… Is deze route te lang, dan kan je kiezen voor een ingekorte lus. Start vanuit Waregem, Anzegem of Deerlijk voor een kleinere lus van 38,6 km. Vanuit Avelgem of Anzegem kan je een ingekorte route fietsen van 19,3 km.

Download de fietsroute

 

AVELGEM, DEDJU, DEDJU (37,4 km)

De titel van deze fietstocht herinnert aan de immers populaire conference uit de jaren ’70 van toneelschrijver en conferencier Gerard Vermeersch. In deze tocht gaan we na of de Kwaremont nog steeds openligt.

Download de fietsroute

 

OP ONTDEKKING IN AVELGEM (26.9 km)

Maak een fietstocht met je geliefde, vrienden of familie en ontdek de groene en culturele schatten van West-Vlaanderen. Deze route is perfect voor een dagje uit. Geniet van het landschap van Avelgem en stop af en toe bij de leuke plekjes onderweg. Versterk zowel je lichaam als geest en ga op avontuur. Allez en route!

Download de fietsroute

 

SNEUKELFIETSTOCHT 'HOEVES MET VERHALEN'

Ontdek het landelijke karakter van Avelgem en zijn mooie deelgemeentes per fiets.  Via aangename fietspaden en landelijke wegjes kom je langs tal van authentieke of gerestaureerde hoeves.

Picknick onderweg in het groen of langs de oevers van de Schelde en geniet met volle teugen van de omgeving.  Op de kaart vind je leuke adresjes om te picknicken of om een picknick af te halen.

Deze herwerkte kaart biedt je 3 lusjes van telkens +/- 20 km met alle nodige info : mogelijke rustpunten, fietsherstellers, horecazaken, verkoop van streekprodukten, picknicks...

De fietskaart 'Hoeves met verhalen' is te verkrijgen in Spikkerelle (ook aan het infobord fietslus ‘Rondomrond Avelgem’), de bibliotheek en het Huis aan de Schelde. Je kan de fietskaart ook downloaden via deze link

 

RONDOMROND AVELGEM

Deze lus (+/- 38 km) op de knooppunten van het fietsnetwerk Leiestreek start aan GC Spikkerelle in Avelgem en verkent ook de mooiste plekjes van de buurgemeenten Anzegem, Spiere-Helkijn en Zwevegem.  De Schelde en het groene platteland zijn daarbij nooit ver weg.  Onderweg ontdek je enkele leuke stopplaatsen voor een hapje en een drankje.

Je kan de kaart hier downloaden.